Начин на приготвяне
Галетата се залива с млякото и се оставя да набъбне, след което се отцежда. Лешниците се натрошават.
Сокът на лимона се изцежда, кората се настъргва. Лукът се реже на ситно. Ябълката се обелва и се реже на кубчета.
Олиото се загрява заедно с маслото и в тази мазнина се запържват лукът и ябълката. Поръсва се с лютия червен пипер и се добавя каймата.
Запържва се леко, като се мачка с вилица, и към сместа се добавят галетата, натрошените ядки, стафидите, солта, едно яйце, сокът и настърганата кора на лимона.
Разбърква се добре и се слага в тава, намазана с мазнина. Отцеденото от галетата мляко се разбърква с останалите яйца и с тази смес се залива мусаката. Слага се в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече около час.