Начин на приготвяне
Замесва се тесто от изброените продукти и се държи за 30 минути в хладилник, завито в свежо фолио.
Почистените ябълки се нарязват на парчета. Поставят се в тавичка, поръсват се със захарта, добавя се маслото и лимоновата кора + ром и се запичат до омекване във фурната.
Изваждат се и се добавят ядките и стафидите. Оставя се да се охлади.
Пакетчето пудинг се изсипва в купа, добавя се яйцето и се разбърква с телена бъркалка.
Добавя се сметаната, прясното мляко и захарта. Може и да се работи на лека степен с миксера или да се разбърка добре с шпатула до хомогенност.
Покрива се дъното на тортена форма с хартия. От тестото се взима 2/3 и върху брашно или направо върху хартията се разточва с големината на формата.
Поставя се, а от другото тесто се правят фитили и се залепят по страницата на формата, за да образуват висок борд. С вилица се надупчва тестото.
Изсипват се ябълките върху тестото и се разпределят равномерно, а върху тях се излива приготвения крем.
Пече се на 170 градуса за около 35-40 мин. В средата кремът трябва да е еластичен и не бива да се препича.
Ябълковият сладкиш се охлажда и се поднася.
Сладкишът с ябълки и ванилов крем е много вкусен.
Забележка: Тестото е много меко и затова може да се разточи само върху добре набрашнена повърхност.
Източник: Кулинарен блог на Йоли