Критараки

EfrosiaEfrosia
Джедай
938
4k
10
14k
08/09/2010
"Емблематично за гръцката кухня и невероятно вкусно ястие"
Приготвяне10 мин.
Готвене45 мин.
Общо55 мин.
Порции2-3
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо180 175
  • Преглеждания за месеца1467
  • Преглеждания за седмицата71
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • орзо - 500 г (критарики)
  • олио - 100 мл
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 425 г консервирани или 4 домата
  • бульон - 1 л пилешки или зеленчуков
  • сол
  • черен пипер
  • риган - сух
  • сирене - настъргано Гауда или кашкавал Витоша
* мерки и количества
Запеканки

Начин на приготвяне

Запържете в сгорещена мазнина нарязания лук и пресования чесън. Когато омекнат прибавете доматите и бульона. Овкусете кипналия сос със сол, черен пипер и риган. Загрейте фурната до 180 градуса.

Изсипете орзото в йенска тава и залейте с доматения сос. Ястието се пече малко повече от половин час, като последните 10 минути се наръсва със сирене или кашкавал.

Метален пасатор за зеленчуци с 2 нива
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален пасатор за зеленчуци с 2 нива
12.99 лв.
Виж ››

Приготвянето на любимите пюрета става със затворени очи с металния пасатор за зеленчуци. Той има 2 нива и удобна дръжка, която позволява да боравите лесно с него. В едната си ръка добрата домакиня винаги държи пасатор, а вашият там ли е?

Рейтинг

5 14
4 6
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Росица Маринова
Много обичам критараки, търсих да купя в София, но никъде не намерих, за съжаление.
0
0
Албена Асенова
Известно е още като арпа фиде.Има го в почти всички големи вериги магазини на щандовете с макаронени изделия.Много вкусно.
3
1
илиана
илиана
27.04.2012 04:21
МАНЕСТРА нашия краи ,също тукашния гювеч се прави с телешко месо,доматем сос критараки и подправки,дафинов лист ,бахар ,чер пипер ,канела пръча,сол.Може накрая да се настърже кашкавал и да се запече в фурната.добър апетит :)
6
0