Сушеница

Роси ТрифоноваРоси Трифонова
Дарт Вейдър
1k
4k
31
17k
17/03/2015
Приготвяне120 мин.
Общо120 мин.
Порции5 кг
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 284
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • телешко месо - 2.5 кг шол
  • свинско месо - 1.5 кг плешка (бут)
  • сланина - 1 кг
  • сол - 175 г
  • кимион - 35 г смлян
  • черен пипер - 15 г
  • захар - 8 г
  • селитра - 1 - 2 г
  • черва - тънки (до 40 см)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително сложете месото в хладилник или в хладно помещение. Накълцайте го и го смелете няколко пъти в машинка за месо.

Каймата омесете добре със сол, кимион, черен пипер и захар, а накрая добавете и селитрата. Покрийте съда и оставете да престои така на студено за поне 24 часа или 2 денонощия.

Накълцайте на съвсем дребни парченца предварително замразената сланина и я объркайте към сместа.

За сушеницата използвайте тънки говежди или телешки черва, които предварително се обработват. Червата се пълнят с каймата с помощта на приставката на машината. Там, където се образуват балончета въздух, спукайте с малка игличка.

Завържете краищата на колбаса и ги провесете на проветриво място, защитено от влага. Оставете да престоят около 3 дена, след това ги подредете една до друга и ги притиснете с дъска и тежест. Така се получава специфичната форма на сушениците. След 2 дни отново ги прехвърлете да се сушат. До 22 дни сушеницата е готова за консумация.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар