Сушеница

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Сушеница2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5 кг

Необходими Продукти

  • телешко месо - 2.5 кг шол
  • свинско месо - 1.5 кг плешка (бут)
  • сланина - 1 кг
  • сол - 175 г
  • кимион - 35 г смлян
  • черен пипер - 15 г
  • захар - 8 г
  • селитра - 1 - 2 г
  • черва - тънки (до 40 см)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително сложете месото в хладилник или в хладно помещение. Накълцайте го и го смелете няколко пъти в машинка за месо.

Каймата омесете добре със сол, кимион, черен пипер и захар, а накрая добавете и селитрата. Покрийте съда и оставете да престои така на студено за поне 24 часа или 2 денонощия.

Накълцайте на съвсем дребни парченца предварително замразената сланина и я объркайте към сместа.

За сушеницата използвайте тънки говежди или телешки черва, които предварително се обработват. Червата се пълнят с каймата с помощта на приставката на машината. Там, където се образуват балончета въздух, спукайте с малка игличка.

Завържете краищата на колбаса и ги провесете на проветриво място, защитено от влага. Оставете да престоят около 3 дена, след това ги подредете една до друга и ги притиснете с дъска и тежест. Така се получава специфичната форма на сушениците. След 2 дни отново ги прехвърлете да се сушат. До 22 дни сушеницата е готова за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: