Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Киш»Киш с гъби и домати

Киш с гъби и домати

MarianeMariane
Джедай
5611k3k
Киш с гъби и домати1 / 2
26/03/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"С хрупкава коричка от маслено тесто и ароматна плънка този киш бие по всички показатели пицата"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 1/4 ч.ч
  • масло - 250 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 3 - 4 с.л ледена
  • за плънката
  • сметана - 200 мл готварска
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 50 мл
  • гъби - 100 г нарязани на филийки
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 бр. голям
  • сирене - 100 г Гауда или кашкавал
  • босилек - 1 - 2 стръка
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете маслото на малки парчета и приберете във фризер за 10-ина минути, за да се охлади добре. В това време пресейте брашното със солта. Добавете маслото и с блендер или ръце го направете на трохи. Добавете ледената вода, омесете бързо тесто, увийте го в прозрачно фолио и го приберете в хладилник за 15 минути.

Извадете масленото тесто върху набрашнена повърхност и го разточете в кръг, така че диаметърът на тестото да е по-голям от този на дъното на тавата. Застелете тавата и отново приберете за 15 минути в хладилник.

Потрийте тестото с хартия за печене, отгоре поставете боб или друга тежест и печете 15 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. Махнете тежестите и печете още 15 минути до порозовяване на тестото.

Извадете от фурната да се охлади, докато приготвите плънката. Разбийте яйцата с вилица, добавете сметаната, прясното мляко, настърганото сирене и подправките. Нарежете гъбите на тънки филийки, лука - на полумесеци, а доматите - на кръгчета.

Подредете зеленчуците върху тестото, залейте със сместа от яйца и сметана и печете около 40 минути в загрята на 160 градуса фурна.

Оставете готовия киш да се охлади 15 минути преди да го нарежете и поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: