Начин на приготвяне
Кората на лимона се настъргва, сокът се изцежда. Патицата се измива, подсушава се и се поръсва със сол и черен пипер отвътре и отвън.
Приготвя се пълнеж от нарязаните на четвъртинки ябълки, нарязания на ситно лук, чубрицата, майораната, сока и настърганата кора на лимона. С тази плънка се пълни патицата, отворът се зашива и птицата се запича в загрята на 220 градуса фурна час и половина.
По време на печенето периодично се обръща и ако се е отделила много мазнина, се излива част от нея. Изпечената патица се поставя в съд за сервиране и се увива в алуминиево фолио.
В соса, образуван при печенето, се добавят нарязаните на ситно морков, настърганата целина и брашното. Слага се да къкри на слаб огън до омекване на зеленчуците и с този сос се заливат парчетата месо при сервиране.