Начин на приготвяне
Дивата патица се изважда от фризера от предния ден, да се размрази добре.
Може да пренощува спокойно на плота в кухнята, без да се притеснявате.
След като се размрази и омекне, изрежете излишната кожа, осолете я богато вътре и я разтрийте със сместа от подправки.
В коремната кухина слагаме нарязан на парчета лук и 4 скилидки чесън и нарязаната на кубчета ябълка.
Налейте около тях 3 супени лъжици зехтин (олио), поръсете с розмарин, след което върнете в хладилника за няколко часа с тази марината.
Докато патицата се маринова, обелваме и нарязваме на половинки картофите, морковите и лука на едро. След това разстиламе картофите и морковите и лука върху тавата, като зеленчуково легло.
Поръсете зеленчуците със сол, черен пипер, поставете върху тях дафинови листа.
Поръсете с две супени лъжици олио и поставете патицата отгоре цяла.
Печете патицата с гърдите надолу, за да не изсъхва! Тъй като месото на дивата патица всъщност не е мазно, е необходимо малко олио или ако не е останала достатъчно марината, изсипете под патицата 100-150 мл вода.
Покрийте съда за печене с алуминиево фолио и след това пъхнете във фурната, която не е предварително загрята, а се включва, когато поставите тавата на решетката. Печете около 20 минути на слаб огън и след това на силен.
След един час обърнете патицата по гръб и гответе още час. След това махнете фолиото и запечете зеленчуците и месото заедно за около 20 минути, докато стане хубаво червено.
Дивата патица по унгарски се сервира с печените зеленчуци и задушено зеле (по желание), което сме сготвили отделно и не готвим заедно със патицата.
Да ви е сладко с тази сочна печена патица!
Температура на печене: 170°C с вентилатор.
Режим на печене: печене отдолу и отгоре.
Добър апетит!