Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете всички съставки за блатовете. Постепенно замесете гладко тесто, оформете на правоъгълник, висок около 6-7 см, и го оставете да почива, като покриете с кърпа.
Настърганата лимонова кора смесете със смлените ядки, 1 с.л. пудра захар и канелата.
Тестото разрежете на 4 еднакви парчета. Всяко се разточва на правоъгълник с размера на тавата ви. Сложете първото парче в намазнената тава, намажете тънък пласт мармалад, объркана с рома, или сладко и поръсете с ядките. Покрийте с втората кора.
Направете още една такава двойка в друга тава. Набодете с вилица отгоре и сложете да се изпече в загряна умерена фурна на 180 градуса. Печенето отнема около 40 минути, а след това оставете сладкиша да изстине.
Разтопете шоколада със сметаната. Всеки от двата сладкиша нарежете на пасти и залейте с шоколадовия крем.
По желание може да разтопите малко бял или млечен шоколад, да го сипете в хартиена фунийка, да резнете съвсем леко острата част и да украсите пастите с красиви и ефирни лентички.