Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Традиционен Коледен Щолен

Традиционен Коледен Щолен

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Предизвикваме ви тази Коледа да приготвите традиционния немски Щолен и после да разкажете как се е получило"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + допълнително за омесване
  • захар - 100 г
  • мая - 1 пакетче суха за хляб
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия - 2 пакетчета суха
  • индийско орехче - 1 щипка настъргано
  • карамфил - 1 щипка смлян
  • кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна
  • сол - 1 щипка
  • масло - 200 г краве разтопено и охладено
  • бадеми - 60 г счукани
  • стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк
  • череши - 100 г захаросани
  • портокали - 60 г захаросани портокалови кори
  • лимони - 60 г захаросани лимонови кори
  • марципан - 120 г
  • масло - разтопено за поръсване
  • захар - пудра за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.

В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.

Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.

След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Продава се в по-големите супер маркети.

Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.

Щолена се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.

Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
59
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесен е!
18.12.2022 09:10
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
Хехе,точно по тази рецепта си превих моя щолен миналата Коледа, стана много вкусен.И мнооого сладък, споделих със семейството и свърши за нула време.
05.02.2016 13:32
2
Андрей
Андрей
Перфектен !!!!
18.12.2014 20:18
1
2
Бистра
Бистра
"... и се съхранява на хладно място дълго...".

Какво се разбира под дълго - ден, два три, седмица и ако може да кажете защо? Не може ли веднага да се яде?
18.12.2013 15:46
2
5
1
Покажи всички подкоментари
Ивелина
Ивелина
Много ти благодаря за рецептата от доста време се чудех как се прави.
31.12.2012 20:33
1
Диди
Диди
Щолена стана чудесен!!!Всички много го харесаха,но успя да почине само една вечер:) За следващата Коледа, ще се опитам да го запазя за по-дълго.
31.12.2012 11:40
2
sisi
sisi
Всичко е много добро.
12.02.2011 16:18
2