Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Традиционен Коледен Щолен

Традиционен Коледен Щолен

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Традиционен Коледен Щолен3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Предизвикваме ви тази Коледа да приготвите традиционния немски Щолен и после да разкажете как се е получило"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + допълнително за омесване
  • захар - 100 г
  • мая - 1 пакетче суха за хляб
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия - 2 пакетчета суха
  • индийско орехче - 1 щипка настъргано
  • карамфил - 1 щипка смлян
  • кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна
  • сол - 1 щипка
  • масло - 200 г краве разтопено и охладено
  • бадеми - 60 г счукани
  • стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк
  • череши - 100 г захаросани
  • портокали - 60 г захаросани портокалови кори
  • лимони - 60 г захаросани лимонови кори
  • марципан - 120 г
  • масло - разтопено за поръсване
  • захар - пудра за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.

В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.

Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.

След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Продава се в по-големите супер маркети.

Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.

Щолена се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.

Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
59
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесен е!
18.12.2022 09:10
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
Хехе,точно по тази рецепта си превих моя щолен миналата Коледа, стана много вкусен.И мнооого сладък, споделих със семейството и свърши за нула време.
05.02.2016 13:32
2
Андрей
Андрей
Перфектен !!!!
18.12.2014 20:18
1
2
Бистра
Бистра
"... и се съхранява на хладно място дълго...".

Какво се разбира под дълго - ден, два три, седмица и ако може да кажете защо? Не може ли веднага да се яде?
18.12.2013 15:46
2
5
Ивелина
Ивелина
Много ти благодаря за рецептата от доста време се чудех как се прави.
31.12.2012 20:33
1
Диди
Диди
Щолена стана чудесен!!!Всички много го харесаха,но успя да почине само една вечер:) За следващата Коледа, ще се опитам да го запазя за по-дълго.
31.12.2012 11:40
2
sisi
sisi
Всичко е много добро.
12.02.2011 16:18
2