Харира

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Харира1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • леща - 100 г
  • нахут - 100 г от консерва
  • агнешко месо - 300 г
  • лук - 1 глава кромид
  • доматено пюре - 300 г
  • зехтин - 5 с.л.
  • канела - 1 ч.л. равна
  • куркума - 1 ч.л. равна
  • кориандър - 1 ч.л. равна, на прах
  • шафран - 5 - 6 стръкчета
  • вода - 2 л гореща
  • брашно - 15 грама
  • черен пипер - на вкус
  • сол
  • фиде - 60 гр. тънко
  • лимони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте нахута под течаща вода, нарежете ситно агнешкото и лука. Измийте лещата, сложете я да се вари с вода, а след като кипне, я от измийте и отцедете.

Загрейте 3 с.л. зехтин и запържете доматеното пюре (без примеси) за около 10 минути или малко повече. Отделете 2 с.л. от готовата доматена смес.

Сипете 2 с.л. зехтин в тенджера заедно с маслото и добавете канелата, куркумата, шафрана и долейте 2 ч.ч. вода. След като заври, намалете котлона и оставете така 10 минути. Прибавете скълцания лук, покрийте съда с капак и варете половин час. След това добавете лещата, нахута и долейте 1.5 литра вода

Варете така супата още 15 минути, след което идва ред да добавите доматеното пюре и кориандъра. Варете за още около 10 минути.

Объркайте отделения доматен сос с брашното, 3-4 с.л. вода и овкусете с половин лъжичка сол и черен пипер (на вкус). Объркайте и добавете към супата.

След завирането ѝ сипете фидето. След около 10 минути гъстата супа Харира е готова.

Поднася се със стрък кориандър и парче лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: