Начин на приготвяне
Измийте нахута под течаща вода, нарежете ситно агнешкото и лука. Измийте лещата, сложете я да се вари с вода, а след като кипне, я от измийте и отцедете.
Загрейте 3 с.л. зехтин и запържете доматеното пюре (без примеси) за около 10 минути или малко повече. Отделете 2 с.л. от готовата доматена смес.
Сипете 2 с.л. зехтин в тенджера заедно с маслото и добавете канелата, куркумата, шафрана и долейте 2 ч.ч. вода. След като заври, намалете котлона и оставете така 10 минути. Прибавете скълцания лук, покрийте съда с капак и варете половин час. След това добавете лещата, нахута и долейте 1.5 литра вода
Варете така супата още 15 минути, след което идва ред да добавите доматеното пюре и кориандъра. Варете за още около 10 минути.
Объркайте отделения доматен сос с брашното, 3-4 с.л. вода и овкусете с половин лъжичка сол и черен пипер (на вкус). Объркайте и добавете към супата.
След завирането ѝ сипете фидето. След около 10 минути гъстата супа Харира е готова.
Поднася се със стрък кориандър и парче лимон.