Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Смесва се със захарта и нарязаното на кубчета студено масло, докато се образуват трохи. Две трети от трохите се слагат в ринг за торта и се притискат към дъното. Оставя се в хладилника.
Приготвя се плънка, като в голяма тенджера се смесват млякото, захарта и маслото и се кипват на бавен огън. Щом кипне, се сваля от котлона, добавят се грисът и маковото семе и се разбърква добре.
Оставя се за 10 минути. В отделен съд се смесват изварата и яйцето и се разбъркват. Добавя се сместа с маковото семе и се разбърква много добре.
Плънката се слага върху тестото в ринга. Отгоре се поръсва с останалите трохи и се пече 1 час на 180 градуса. Вади се, охлажда се и се сервира.