Начин на приготвяне
Разполовете тиквата и я изпечете, обърната със срязаното надолу, докато омекне. След това остържете с лъжица и я смелете на пюре в домашен робот или с миксер. Фурната се загрява на 200 градуса.
Маслото се размесва с 1 с.л. кафява захар и 1/4 ч.л. канела и с тази смес се намазват 4 филийки хляб. Когато се запекат, се нарязват на кубчета.
Лукът се задушава в малко масло до омекване. Добавя се 1/2 литър пилешки бульон и щом кипне, изключваме котлона и го оставяме да се задуши 15 минути.
Сместа се пасира и се добавя още 1/2 литър бульон, 500 г тиквено пюре, по 1/2 ч.л. канела, черен пипер и смлян джинджифил, 5-6 карамфилчета и четвърт лъжичка смляно индийско орехче.
След като кипне, изключваме котлона и оставяме 10 минути да къкри, като през цялото време бъркаме. Тиквената супа се поднася с 1 с.л. течна сметана и крутоните, поръсени с листа от кориандър.