Начин на приготвяне
Кората на лимона се настъргва, сокът се изцежда. Динените кори се подготвят, като с белачка за картофи се маха зелената част от кората. Розовата мека част на динята също се отстранява от корите, така че да останат напълно бели.
Корите се режат на кубчета със страна 1 сантиметър. Измиват се добре със студена вода и се слагат в тенджера, като се заливат с гореща вода, смесена със сока от лимона. Вари се 5 минути, като от време на време се разбърква. Отцеждат се в гевгир и се измиват със студена вода.
От 1 литър вода и килограм и половина от захарта се приготвя захарен сироп, като сместа се вари на среден огън и след като кипне, се оставя да ври 5 минути. Разбърква се добре и се оставя още 5 минути на котлона.
Динените кори се слагат в захарния сироп. Добавя се настърганата лимонова кора. Сваля се от котлона и се оставя за 12 часа. След това се кипва на среден огън и щом заври, котлонът се намалява на минимум и сместа се вари 15 минути.
Лаймът се изцежда и сокът му се добавя към корите. Сваля се от котлона и се охлажда за 6 часа. След това отново се слага на котлона, кипва се, вари се 15 минути на минимален котлон и отново се охлажда 6 часа. Това се повтаря още веднъж, за да станат корите напълно прозрачни.
След третото варене корите се вадят с решетъчна лъжица и се отцеждат в гевгир. След като се отцедят, се слагат в тава, постлана с хартия за печене и се поръсват с останалата част от захарта.
Подсушават се във фурната на 50 градуса в продължение на 40 минути. Вадят се, охлаждат се напълно и се съхраняват в херметично затварящи се буркани или кутии. Сиропът може да се използва като сладко.