Начин на приготвяне
За приготвянето на традиционен турски чай ще ви трябва двоен чайник или 2 чайника един върху друг.
Напълнете долния чайник с вода, а в горния сложете черния чай. Сложете да се вари на умерен котлон, като трябва да се вари 5 минути след завирането и да се снеме от котлона.
Оставете чайниците да починат за 1 минута, след което залейте чая в горния чайник с 2 пръста вода от долния. Върнете отново чайниците на котлона един върху друг и запарете за 15-20 минути на слаб котлон.
Разпределете чая в прозрачни стъклени чашки и поднесете горещ, като подсладите на вкус.
Коментари
Първо се слага вода в дония чайник и се слага на котлона да заври после се слага вода около два пръста в горния чайник и се слага чайа върху горещата вода, пускайки аромата чайа потъва на долу и си пуска атомата и цвета.