Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Френски пай с боровинки

Френски пай с боровинки

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Френски пай с боровинки
Снимка: Анонимен
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Ако някой ви каже, че не обича боровинков пай, да знаете, че лъже"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • масло - 225 г
  • брашно - 320 г
  • захар - 15 г
  • сол - 5 г
  • вода - 3 с.л.
  • за плънката
  • боровинки - 2 ч.ч.
  • кафява захар - 2 с.л.
  • нишесте - 2 с.л.
  • масло - 15 г
  • яйца - 1 бр. жълтък
  • бяла захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се тесто, като маслото се реже на кубчета. Добавя се брашното, солта и захарта и се реже до образуване на трохи. Добавя се водата и се замесва тесто. Прави се на топка и се оставя в хладилника за 30 минути.

Разточва се на кора с дебелина около половин сантиметър. Разделя се на две части.

Прави се плънка, като се смесват боровинките, кафявата захар и нишестето.

Едната кора се слага в тава, постлана с хартия за печене. Отгоре се слага плънката.

Върху плънката се слагат парченца масло. Другата част от тестото се набожда с вилица на няколко места и с нея се покрива плънката.

Краищата на тестото се защипват, отгоре се намазва с жълтък и се поръсва с бялата захар. Пече се 20 минути на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Siriniti
Siriniti
Захарта е много малко ,иначе се хареса на всички,но казаха че не е сладко достатъчно.
07.01.2022 19:39