Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Селска туршия само със сол

Селска туршия само със сол

редакция:
Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
175 мин.
Порции
10
"Вкусна туршия, която се приготвя само със сол и мерак!"

Необходими Продукти

  • чушки - 10 кг
  • зелени домати - 3 кг
  • моркови - 2 кг
  • лук - 1 кг
  • зеле - 2 кг
  • карфиол - 2 кг
  • целина - 1 кг
  • чесън - 500 г
  • вода - 20 л
  • сол - 1.4 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите се измиват и се подреждат плътно в буркани или други подходящи съдове.

След това се възвира саламура само от вода и сол.

Тя се оставя да се охлади малко, за да може с нея да се залеят зеленчуците.

После съдът се затваря и се затиска с кръстачка и камък. Претака се през ден в следващите две седмици.

Виж също защо омеква туршията и колко сол се слага на туршия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
44
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много е важна саламурата за тази туршия! Просто не знам каде мога да сбъркам!?
28.09.2023 23:34
1
Анонимен
Анонимен
Има ле значение сезона и температурата за съхпаняване?
23.07.2023 12:28
4
Анонимен
Анонимен
А капачката не се ли вакумира?
23.07.2023 12:26
4
3
Потребител#192595
Потребител#192595
Тази туршия баба ми я правеше в специално купено каче, слагаше не само посочените продукти, но и малки динчета, пъпешчета, събрани когато се разваля бостана, краставици корнишони, а саламурата я правеше по един много странен начин, избираше си някакъв съд за мярка и слагаше 12 мярки вода, тринадесетата морска едра сол, правеше венец от лозови пръчки и вишневи клонки, отгоре върху венеца специално приготвен дървен капак и затискаше с речен камък, добре измит.Туршията се претакваше през 3-4 дни докато втаса.Тази туршия оставаше хрупкава до края на април
15.10.2017 18:10
103
14
2
Покажи всички подкоментари
Ivo
Ivo
КАК СЕ ПРЕТАКАТ БУРКАНИТЕ ?
26.08.2016 18:34
55
17
5
Покажи всички подкоментари