Начин на приготвяне
За тестото е необходимо да работите бързо, за да не се размекне маслото прекалено. Първо пресейте брашното с бакпулвера и солта, разбъркайте със захарта и добавете кубчетата студено масло. Бързо започнете да мачкате, докато стане на трохи.
Добавете отделно леко разбитите яйца и започнете да бъркате с вилица, докато сместа се хомогенизира. Прехвърлете сместа върху кухненския плот и с бързи 3-4 движения съберете тестото на топка. Разделете тестото на 2 еднакви части, увийте всяка в прозрачно фолио и сложете в хладилника за 1 час.
Смесете в малка купа захарта, брашно и подправките. В друга по-голяма купа разбъркайте ябълките с лимоновия сок и добавете захарната смес.
Разточете от едната топка на кора, която трябва да излиза малко извън стените на формата за печене. Отгоре сипете ябълковата смес и залейте с масло. Разточете и втората кора и покрийте пая, като прищипете красиво краищата на двете кори. С остър нож направете няколко цепчици по пая.
Намажете го отгоре с разбит белтък и поръсете със захар. Може да покриете пая с фолио, за да не изгори по време на печенето.
Сложете американския пай да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути. След като махнете фолиото, печете за още 20 минути или до готовност. Охладете пая, преди да го нарежете и поднесете. По желание може да поръсите с пудра захар.
Рецептата изглежда сложна за изпълнение, но истината е, че става доста бързо лесно. Ако все пак искате да съкратите времето, може да приготвите пая с бутертесто вместо маслено тесто.
Нека ви е сладко!
Коментари