Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Лесни мекици без месене

Лесни мекици без месене

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Лесни мекици без месене12 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Тези мекички са перфектни за следващата ви закуска. Лесно се правят и вървят със сирене и конфитюр по избор. Един добър старт за деня!"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • сол - 2 щ.
  • захар - 2 щ.
  • мая - 1 с.л.
  • масло - за пърженето
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа се слагат пресятото брашно, маята, размита в малко вода, захарта и солта.

Добавя се около 250 мл топла вода и се разбърква старателно. Тази смес се покрива с полиетиленово фолио и се прибира в хладилника за 6-7 часа, след което се изважда.

От получената гъста каша се взема количество с намазнена голяма лъжица и се пуска в нагорещена мазнина.

Мекиците се пържат от двете страни и се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от маслото.

Втори вариант за пържене е в нагорещено олио, пържим от всички страни едновременно.

Готовите мекици се поднасят с пудра захар.

Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за мекици с кисело мляко или вкусни мекички със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

4.2
529
44
35
25
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това не са мекици. Това са бухтички!
14.12.2023 14:34
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Това не са мекици. Това са бутилки!
14.12.2023 14:33
1
Николай
Николай
По-вкусни мекици не съм ял. Првих ги с брашно от лимец и ги пържих в разтопена свинска мас. Идеално се комбинират с мед, сирене и кисело мляко.
24.05.2020 11:58
6
3
Петя
Петя
Правя ги отдавна,но за по-лесно ги оформям с лъжицата за сладолед:)
21.03.2018 06:50
6
2
Потребител#199098
Потребител#199098
И ние ги направихме, но проблема дойде от това, че много бързо се препичаха отвън а вътре направо оставаха сурови... явно котлона трябва да е намален.
06.10.2017 19:31
6
1
1
Покажи всички подкоментари
Магданозка
Магданозка
Пържих в тиган с малко повечко олио и си ги оформях с лъжицата.Получиха се мекички иначе щяха да станат на бухти.
05.08.2017 14:09
6
Lyubomir
Lyubomir
Станаха направо страхотни!
24.03.2017 07:17
6
1
Петя Борисова
Петя Борисова
При мен нещо явно се обърка ,защото се надигнаха при пържене ,но станаха изключително мазни. Изпържих няколко , а на останалото тесто му добавих още брашно и го метнах във фурната като питка.
11.03.2017 10:13
9
2
magi yordanova
magi yordanova
Много вкусни и бързо се приготвят! Но и аз се замислих дали да не ги направя с пош, за да станат еднакви по дебелина навсякъде. Задължително върху хартия ги отцедих - станаха пак мазнички, но ми харесват много!
05.02.2017 18:03
9
2
Марина Пейчева
Марина Пейчева
Тестото бухна, всичко добре, ама само на мен ли ми остават клисави отвътре, направо не стават за ядене... :(
24.01.2017 13:09
9
2
Покажи всички подкоментари
mariq
mariq
При мен се получиха като понички но мазни.
23.01.2017 08:53
2
2
Таня Алексиева
Таня Алексиева
Солта няма общо с бухването.
22.01.2017 20:52
4
4
Силвия Маринова
Силвия Маринова
Това реалната снимка на мекиците ли е?Моите бяха вкусни, но не се на дигнаха при пържене то и по-скоро приличаща на палачинки,но с прекрасна златиста коричка. Можели да не са се надигнали
защото сложих по малко сол?
22.01.2017 15:18
9
3
Ivan Ivanov
Ivan Ivanov
Лесно и бързо
22.01.2017 13:57
4
2
петя
петя
mnogo hubavi stanaha
20.01.2017 09:26
1
4
Таня Алексиева
Таня Алексиева
Ако в тестото добавим лъжичка алкохол при пържене не поемат толкова мазнина.
19.01.2017 19:59
2
3
Eleonora
Eleonora
Много хубави станаха
11.01.2017 22:07
4
1
Гергана
Гергана
Изглеждат направо чудесни! Още сега ще ги забъркам и утре сутрин сме на мекици поръсени с пудра захар.
11.01.2017 11:53
3
2
Вальо
Вальо
Добрата стара мекица от едно време.Бяха по 4 ст. ;) ))
Правеха ги сутрин рано.Едната мекичарка е на тестото, а другата на казана с олио.
29.10.2016 15:56
12
1
Monika Ivanova
Monika Ivanova
удобно за избягване на месенето и мазането, но пък без да загърбваме вкусното
06.05.2016 09:50
8
12