Начин на приготвяне
Рендосайте моркова и го задушете в малко олио или зехтин докато си пусне оранжевото, след което добавете и нарязания лук и задушете отново. Махнете от котлона.
Сварете една кафеена чаша ориз във вода, която трябва да покрие ориза. Варете на бавен огън, докато се сгъсти и в ориза не остане вода. Обикновено съотношението ориз вода е едно към 3.
Прибавете сварения ориз към каймата, като в нея сложете ситно нарязана глава лук и 1 ч.л. сол, една щипка черен пипер, 1 яйце и омесете всичко. Ако ви се вижда много количеството ориз, регулирайте го по ваша преценка.
Приготвяте си свободно място на масата, за да има къде да слагате топчетата - излизат от 70 до 75 броя.
В купа сложете брашно и започнете да оформяте топчетата, като през това време сте поставили на бавен огън да ври в 4-литрова тенджера 3 литра вода с 2 супени лъжици сол и запръжката от моркова и лука.
Като направите всички топчета, започвате едно по едно да ги овалвате в брашното и да ги пускайте в заврялата чорба. Варете на слаб огън, за да не се разпаднат топчетата.
Добавете предварително измития ориз към супата и сол на вкус.
Приблизително след 20 минути опитвате дали са се сварили топчетата и изключвате котлона. Оставяте супата да почине 5-10 минути, преди да сложите застройката.
Направете застройка на супата, като разбиете едно яйце, киселото мляко и супена лъжица оцет в купичка и започвате да прибавяте от горещата супа по една лъжица. Разбъркайте така 10 лъжици, после прибавяте застройката към леко охладената супа топче и пак я разбъркайте.
Овкусете супата топче с чубрица и магданоз и поставяте капака за 15 минути.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за супа топчета като тази супа топчета за ценители.