Начин на приготвяне
В тенджера с вода се потапят смокините да заврат и се оставят да набъбнат за около 10-15 мин. Изцеждат се и се нарязват на дребни парченца.
Към тях се добавя виното, стафидите, орехите, бадемите, сок от 1 лимон, канелата и шоколада.
Медът се затопля в съд на котлон и се изсипва при горната смес. Разбърква се с дървена лъжица.
Маслото се разтопява. Разстила се една кора и добре се намаслява, в/у нея се разстила втора кора, която също добре се намаслява и така се продължава една върху друга до 5 бр. кори.
С лъжица се слага равномерно плънка от дългата страна на кората и се навива на руло.
Рулата се поставят в добре намаслена тава, или върху хартия за печене.
Щруделът се пече на 180 градуса за около 20-25 мин.
Забележка: Ако остане малко от разтопеното масло е хубаво да се намажат корите преди печене във фурната.
Коледният италиански щрудел е готов.