Начин на приготвяне
Кората на лимоните се обелва, сокът се изцежда. В половин литър вода се добавя лимоновият сок и кората. Дюлите се обелват, сърцевината се отстранява и плодовете се режат на малки парченца, като се пускат веднага във водата с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
Водата трябва леко да покрива парченцата дюли, затова, ако не е достатъчна, се добавя още вода. Кипва се и котлонът се намалява. Парченцата дюли се варят, докато омекнат леко. Дюлите и кората на лимоните се вади с решетъчна лъжица.
Добавя се захарта на малки порции при непрекъснато бъркане, докато се разтвори напълно. Оставя се да кипи на бавен огън 5 минути, след което се добавят дюлите. След като кипнат, котлонът се намалява до минимум и сладкото се оставя да ври, като от време на време се маха пяната.
След около 45 минути дюлите трябва да са омекнали, без да са се превърнали в каша. Ако е необходимо, се варят още десетина минути. Свалят се от котлона, сладкото се оставя за 30 минути и след това се разпределя в чисти сухи буркани.