Здравословна питка

01/12/2015
"Ето как да си приготвите вкусна и здравословна питка - за малки и големи "
Приготвяне45 мин.
Готвене45 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 127
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • пълнозърнесто брашно - 300 г
  • типово брашно - 500 г
  • мая - 1 пакет суха
  • прясно мляко - 350 мл
  • вода - 100 мл хладка, за маята
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр. без един жълтък (с него намазваме преди печене)
  • олио - 3 с.л.
  • семена - за поръсване
  • олио - за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода, захарта и 2 с.л. брашно. След като се активира, омесете с останалите продукти меко тесто. Намажете го с олиото и го оставете да втаса на топло място за около 50-60 минути.

Тестото разделете на 2 части и от едната откъснете топка с размера на ябълка, от което ще направите украсата. Останалото тесто от топката разточете на кора и изрежете 8 триъгълника. Направете им по 3 разреза и навийте на кифли. Подредете ги по края на предварително намаслена тава.

Отделете 1/3 от втората топка тесто, разточете го на кора и го сложете в средата на тавата. Разделете останалото тесто на 3 части. Разточете ги на кори с размера на чиния и подредете 2 една върху друга, като между тях мажем с олио. Третата част разрежете на 8 сектора.

Направете разрез в средата на всеки и промушете връхчето отдолу нагоре 2 пъти. Подвийте основата отдолу и изрежете с нож 1 см от тестото, с която оформете цветето в средата.

Оставете питката да втаса за половин час, намажете с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко, поръсете със семена. Изпечете погачата в предварително загрята фурна 180 градуса около 40-45 минути. Към края на печенето намалете фурната на 160 градуса и покрийте с фолио.

Готовата здравословна питка извадете и покрийте с кърпа, докато се охлади.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар