Начин на приготвяне
В кладенче в брашното чукнете яйцето и прибавете олиото, киселото мляко, в което сте разтворили бакпулвера, ванилия. Замесете постепенно средно меко тесто и оставете да си почине 10 минути.
Разделете го на 2 части и всяка разточете на правоъгълна кора, намажете ги с олио и отгоре поръсете със смляната какаова бисквитка с 1 с.л. захар.
Завивайте на стегнато руло и нарежете на шайби по 1 см с помощта на остър нож.
Подреждайте охлювчетата с разреза нагоре в предварително намазнена тава.
Изпечете ги в предварително загрята фурна 180 градуса 20-25 минути.
Кипнете захарния сироп за около 5 минути, отнемете от котлона и разбъркайте вътре лимоновия сок.
Потопете охлювчетата в охладения сироп и след като се напоят, ги вадете с помощта на решетъчна лъжица. Подреждайте ги в купа и ги залейте с останалия сироп.
Оставете сиропираните охлювчета да престоят за 1 нощ в хладилника, защото на другия ден са най-вкусни.
По желание поръсете с орехи.