Начин на приготвяне
Затопляме млякото и изсипваме маята, захарта и 2 с.л. брашно при него. Изчакваме за 10 мин. маята да шупне.
Държим помещението, в което готвим, топло.
Към шупналата мая добавяме постепенно брашното, олиото, едното яйце и единия белтък и солта.
Омесваме меко тесто, което оставяме да втаса за 30 мин.
Разделяме тестото на 2 топки, като отделяме малко за главата и опашката.
Разточваме всяка топка на тънка кора с дебелина 0.5 см.
Намазваме корите с размекнатото масло и ги навиваме на стегнато руло, което режем на парчета с дължина 3 см и подреждаме в тава под формата на рибка.
Оформяме главата и опашката и отново оставяме да втаса за 45 мин.
Намазваме с разбития с малко олио жълтък и слагаме маслинката за око.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин.
Коментари