Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Никулденска питка

Никулденска питка

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Никулденска питка
Снимка: Севда Андреева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
"И да не забравите - дори питката за Никулден трябва да е с формата на риба"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • мая - 1 пакетче, суха
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • олио - 30 мл
  • масло - 150 г
  • маслини - 1 бр., обезкостена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме млякото и изсипваме маята, захарта и 2 с.л. брашно при него. Изчакваме за 10 мин. маята да шупне.

Държим помещението, в което готвим, топло.

Към шупналата мая добавяме постепенно брашното, олиото, едното яйце и единия белтък и солта.

Омесваме меко тесто, което оставяме да втаса за 30 мин.

Разделяме тестото на 2 топки, като отделяме малко за главата и опашката.

Разточваме всяка топка на тънка кора с дебелина 0.5 см.

Намазваме корите с размекнатото масло и ги навиваме на стегнато руло, което режем на парчета с дължина 3 см и подреждаме в тава под формата на рибка.

Оформяме главата и опашката и отново оставяме да втаса за 45 мин.

Намазваме с разбития с малко олио жълтък и слагаме маслинката за око.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Люси
Люси
Много е красива тази питка! Браво!
09.12.2015 18:19