Начин на приготвяне
Приготвяне на плънката за сармите: Настъргва се лукът. Оризът се измива добре.
Разбърка се всичко – ориз, кайма, кромид, червен пипер, черен пипер, сол. Листата за сармите се нарязват с размери 7/15 см и се завиват малки сармички колкото хапки.
Сармите се подреждат плътно в тенджера, завиват се с едно голямо листо и се варят около 1 час.
Пилето се измива добре. Със сварените сарми се пълни пилето, като плътно се подреждат.
Покрива се със зелев лист вместо зашиване. Обръща се с отвора на плънката към тавата. Под пилето се постила малко ситно нарязано зеле.
Около пилето се подрежда останалото ситно нарязано зеле, което се поръсва с червен пипер, олио и малко вода. Пече се покрито с фолио около 1.30 ч.
Печеното пиле се поднася с червено вино с парченца ябълки.
Пълненото домашно пиле с гръцки сармички и кисело зеле е готово.
Коментари