Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня със сос Бешамел, кайма и гъби

Лазаня със сос Бешамел, кайма и гъби

Лазаня със сос Бешамел, кайма и гъби
Снимка: Зоя Владова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 500 г
  • кайма - 500 г
  • гъби - 250 г пресни или 1 буркан стерилизирани
  • кашкавал - 200 г
  • домати - 500 мл
  • червен лук - 1 голяма глава
  • чесън - 2 скилидки
  • вегета - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 кафена л.
  • олио - 100 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол
  • За соса Бешамел
  • прясно мляко - 1.5 л
  • масло - 60 г
  • олио - 50 мл
  • брашно - 10 с.л.
  • сол
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно /да не се рендосва, защото ще горчи при готвенето/, а чесънът се пресова /за по-лесно може да се наситнят с чопър/. Добавя се каймата, предварително размесена с малко вода /за да не става на топчета при запържването/, и вегетата. Когато каймата се раздроби добре, добавяме нарязаните на филийки гъби. Задушаваме 10 минути, като често разбъркваме. Добавяме червения и черния пипер.

Сипваме в купа домата, върху него захарта и веднага върху захарта оцета. Разбъркваме и добавяме в каймата заедно с чубрицата. Варим 5 минути и добавяме сол, ако е необходимо.

Приготвяне на соса Бешамел:

В дълбок съд на слаб огън разтопяваме маслото заедно с олиото и добавяме брашното. Разбъркваме енергично и непрекъснато, докато брашното се запържи до златисто. Без да спираме разбъркването, добавяме на тънка струя и малки порции студеното прясно мляко, ако се получат топчета, прецеждаме и пасираме топчетата. Варим при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка, докато се сгъсти /около 5-7 минути/ и добавяме настъргания кашкавал. Разбъркваме добре, добавяме сол, ако е необходимо, и сваляме от огъня.

На дъното на дълбока правоъгълна тава сипваме и разстиламе сос Бешамел. Нареждаме кори за лазаня - да покрият дъното /предварително сме преценили как ще са разположени/. Върху тях сипваме доматен сос, после сос Бешамел, пак кори и така, докато свърши доматеният сос.

Завършваме с кори, сос Бешамел и поръсваме с настърган кашкавал.

Печем на 250° С за 30-40 минути, докато се получи златиста коричка.

Оставяме да изстине леко, за да се стегне, нарязваме на порции и сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: