Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно /да не се рендосва, защото ще горчи при готвенето/, а чесънът се пресова /за по-лесно може да се наситнят с чопър/. Добавя се каймата, предварително размесена с малко вода /за да не става на топчета при запържването/, и вегетата. Когато каймата се раздроби добре, добавяме нарязаните на филийки гъби. Задушаваме 10 минути, като често разбъркваме. Добавяме червения и черния пипер.
Сипваме в купа домата, върху него захарта и веднага върху захарта оцета. Разбъркваме и добавяме в каймата заедно с чубрицата. Варим 5 минути и добавяме сол, ако е необходимо.
Приготвяне на соса Бешамел:
В дълбок съд на слаб огън разтопяваме маслото заедно с олиото и добавяме брашното. Разбъркваме енергично и непрекъснато, докато брашното се запържи до златисто. Без да спираме разбъркването, добавяме на тънка струя и малки порции студеното прясно мляко, ако се получат топчета, прецеждаме и пасираме топчетата. Варим при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка, докато се сгъсти /около 5-7 минути/ и добавяме настъргания кашкавал. Разбъркваме добре, добавяме сол, ако е необходимо, и сваляме от огъня.
На дъното на дълбока правоъгълна тава сипваме и разстиламе сос Бешамел. Нареждаме кори за лазаня - да покрият дъното /предварително сме преценили как ще са разположени/. Върху тях сипваме доматен сос, после сос Бешамел, пак кори и така, докато свърши доматеният сос.
Завършваме с кори, сос Бешамел и поръсваме с настърган кашкавал.
Печем на 250° С за 30-40 минути, докато се получи златиста коричка.
Оставяме да изстине леко, за да се стегне, нарязваме на порции и сервираме.