Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Усукана баница

Усукана баница

Мартина ТраковаМартина Тракова
Помощник Готвач
1386672431
Усукана баница
Снимка: Мартина Тракова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6 - 8
"Както я готвеше баба, а тя правеше най-вкусната баница на света"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 1 яйце + 1 белтък
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • масло - 3 с.л. разтопено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - около 800 г
  • за плънката
  • сирене - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 100 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа размиваме маята и захарта с топлото мляко. Оставяме са шупне. Пресяваме брашното със солта и към него добавяме предварително разбитите белтък, яйце и масло. Добавяме и шупналата мая.

Месим до меко тесто. Оставяме да втаса за около час или докато удвои обема.

Приготвяме плънката и разтапяме маслото. Разделяме на 4 топки, който разточваме в кръг с диаметър 25-30 см. Подреждаме един върху друг листовете, като между всеки лист слагаме плънка и мажем с масло, а последният остава за капак.

Разточваме всички заедно на кора с 40-45 см. Нарязваме на ивици и усукваме. Редим в намазнена тава една до друга. Намазваме отгоре с яйце и прясно мляко. Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност или златисто.

С благодарности за тази рецепта на Мария Симова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: