Начин на приготвяне
В 150 мл топла вода се разтваря маята и захарта с няколко лъжици брашно. Оставя се да се активира маята.
След като шупне сместа, се добавя останалата вода, олиото и брашното със солта. Омесва се хубаво пухкаво тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.
Готовото втасало тесто се оформя по желание.
Тук оформянето е по следния начин: Разделя се тестото на три топки - малка, средна и голяма. От голямата се отдела мъничко топче, от което се правят три розички.
Най-малката топка е за центъра. От средната топка се оформя фитил, усуква се и се поставя около централната топката, като при свръзката между двата края се поставят трите розички.
Последната голяма част също се прави на фитил, усуква се и се поставя около предходния. Оставя се питката да втаса и се пече на 180 градуса до готовност.
След изпичане постната питка се намазва със зехтин.
Коментари