Лесна торта с маскарпоне

Снежа Е.Снежа Е.Новак3103
05/01/2016
"Ужасно много харесваме рецепти за лесни торти, ужасно много харесваме торти "
Приготвяне40 мин.
Готвене20 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо29 846
  • Преглеждания за месеца273
  • Преглеждания за седмицата35
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото нещо, което трябва да направим, е сиропа за сиропирането на блатовете. Обикновено домакините просто сваряват сироп от водата и захарта, но аз предпочитам друг вкус. За това с една касерола карамелизирам захарта до светло-кафяв цвят (не бива да загаря, за да не горчи след това). Прибавям водата и оставам да поври на слаб огън, докато карамелът се разтвори. Така получаваме хубав сироп за сиропиране на блатове с карамелен вкус.

Следващата стъпка е приготвянето на крема и започваме, като в купа смесваме маскарпонето с пудрата захар до получаване на хомогенна смес. В друга купа разбиваме сметаната, докато стане на гъст крем. Започваме да прибавяме сметаната на части към маскарпонето, като разбъркваме внимателно. Не бива да се прекалява с бъркането, защото кремът трябва да остане пухкав.

След като кремът е готов, нарязваме бананите на тънки резени и пристъпваме към сглобяването на тортата.

Взимаме първия блат и посипваме от сиропа с една лъжица. Слагаме около 1/3 от готовия крем и нареждаме половината от банановите резени. Поставяме втори блат, сиропираме, намазваме с още 1/3 крем и редим останалите банани. Идва ред на последния блат, който сиропираме.

С последната част от останалия крем намазваме отгоре и отстрани и изглаждаме. Облепяме тортата отстрани със смлените орехи и декорираме.

Ето как декорирах аз: Остана ми мъничко крем, към който прибавих какао. Използвах шприц, за да направя фигури върху тортата и нарязах ягоди. (вижте снимката)

Предложения:

*Ако искате по-наситен вкус на сиропа, сложете по-малко вода.

*Не прекалявайте със сиропирането, за да не започне да се разпада (разкашква) тортата. Не мога да дам точна доза за сиропа, който слагам на всеки блат, но поне 4-5 супени лъжици.

*Първия път, когато правих тортата и сиропирах последния блат, забелязах, че ми беше трудно да размажа последния крем отгоре на тортата и да изгладя хубаво, защото кремът не се лепеше на сиропирания блат. Затова го сиропирах, преди да го поставя на тортата, и когато поставих блага, просто го обърнах със сиропираната страна надолу.

*Ако не обичате банани, можете да сложите ягоди или други плодове между блатовете.

Импровизирайте и съчетавайте продуктите по ваш вкус!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Lora Mancheva
Lora Mancheva
21.03.2018 14:22
Здравейте! моля някой, който я е правил да ми каже дали е станала сполучлива. Смятам да правя тази торта на два етажа и покрита с фондан. Какво мислите, дали ще се получи? БЛагодаря
4
0