Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Богата пълнена питка Фантазия

Богата пълнена питка Фантазия

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Богата пълнена питка Фантазия
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
125 мин.
Порции
8
"Тази питка е толкова богата и вкусна, че спокойно можете да я поднесете както за закуска, така и като основно ястие"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 - 650 г
  • мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сметана - 200 г, заквасена
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 50 мл
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • за плънката
  • кренвирши - 3 бр.
  • лютеница - 3 с.л.
  • сиренe - 200 г смес /от гауда, ементал, чедър/
  • гъби - 150 г
  • яйца - 7 бр.
  • кашкавал - 200 г
  • магданоз
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в 150 мл топло прясно мляко, оставете да втаса 10 минути. В купа пресейте брашното и солта, направете кладенче в средата.

Изсипете в него яйцето, заквасената сметана, олиото, маята и останалото мляко. Замесете гладко и меко тесто. Оформете го на топка и оставете да втаса.

Разделете тестото на две части, като едната да е малко по-голяма от другата. Разточете по-голямата топка тесто на кора, по-голяма от тавата, в която ще печете.

Разстелете я хубаво в тавата, като краищата да излизат навън. Намажете с лютеницата, поръсете с подправки и нарязаните на колелца кренвирши.

Отгоре наредете гъбите, нарязани на филийки и сирената. Поръсете обилно с кашкавал. Направете гнезда и чукнете внимателно яйцата в тях. Поръсете с черен пипер и сол.

Завийте краищата на вътре. Разточете другата топка тесто и покрийте внимателно пълнежа.

Оставете пълнената питка да втаса 30 минути, намажете с жълтък, разбит с малко прясно мляко и олио, и печете на 200 градуса до готовност.

Богатата пълнена питка Фантазия е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Хубава рецепта.
10.05.2016 08:45