Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Богат тиквен сладкиш

Богат тиквен сладкиш

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Богат тиквен сладкиш
Снимка: Рая Андонова
3 / 7с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Богат вкус, страхотен аромат Този тиквен сладкиш е всичко, за което сме мечтали"

Необходими Продукти

  • тиква - 500 г сварена
  • ядки - 100 г сурови
  • лешници - 100 г
  • мандарини - 1 бр.
  • масло - около 1/2 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • мед - 100 г
  • брашно - 150 г
  • пудра захар - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • сладкарска сметана
  • шоколад - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се намачква с вилица и ядките се смилат. Кората на мандарината се настъргва и се изцежда сокът.

Жълтъците се разбиват и се добавят маслото и медът, след което всичко хубаво се разбърква. Добавя се тиквата, ядките, кората на мандарината и 2 с.л. от сока. Всичко се разбърква много добре.

Белтъците се разбиват на сняг със солта и се добавя постепенно пудрата захар.

Пресява се брашното заедно с бакпулвера и се добавя към тиквената смес. След това се прибавят и белтъците и се разбърква добре.

Сместа се изсипва в намазнена тава (аз използвах форма за кекс). Пече се на 180 градуса първо на долния реотан, а след това и отгоре, и отдолу.

Когато се изпече, се оставя за малко да поизстине в изключена фурна. Като изстине фурната, се вади и се оставя докато изстине напълно.

Сметаната се разбива и след това сладкишът се намазва с нея. Накрая се поръсва с настърган шоколад.

Бележки:

- Аз имах 350 мл сметана и разбих цялата, но използвах доста по-малко.

- Следващия път смятам да сложа и канела; мисля, че ще стане по-вкусно.

- Моите ядки бяха сурови, но не мисля, че ще бъде по-зле и с печени.

- Ако и Вие имате повече сметана от необходимото (и сте любител на сметаната), може да направите като мен - на отрязаното парче сложих още сметана отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: