Коледни тарталетки със сушени плодове

10/01/2016
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции1 тава
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 095
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • за масленото тесто
  • брашно - 300 гр. бяло брашно
  • масло - 200 гр. студено
  • захар - 100 гр. кристална
  • яйца - 1 бр.
  • канела - 5 г на прах
  • ванилия - 1 бр. на прах
  • За пълнежа
  • стафиди - 100 г бели
  • папая - 50 г сушена
  • манго - 50 г сушено
  • фурми - 100 г натурални черни фурми
  • сушени сливи - 100 г без костилка
  • сушени смокини - 100 г
  • орехи - 100 г
  • ябълки - 1 бр. голяма
  • портокалова кора - 1 ч.л. настъргана
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За масленото тесто се смесват брашното с ванилията и канелата в голяма купа.

Нарязва се студеното масло на малки кубчета и се добавя към тях. С пръсти се стрива добре маслото, за да се получат много фини трохи. Прибавя се захарта и се бърка. Сипва се разбитото предварително яйце и се замесва масленото тесто. Оформя се на топка. Завива се в домакинско фолио и се оставя на студено да си почине 30 минути.

Нарязват се всички сушени плодове на малки парченца, с изключение на страфидите. Почистват се ябълката от семките и дръжката. Настъргва се на ренде без да се бели. Добавя се към сушените плодове заедно с портокаловата кора и начупените на дребно орехови ядки.

Разточва се 2/3 от тестото с дебелина 3 мм. Изрязват се кръгове с диаметър малко по-голям от този на формите за тарталети. Притискат се към дъното и стените на формите и отстранява излишното тесто по краищата.

Напълват се с приготвената плънка от сушени плодове с лек връх. Разточва се останалото тесто и се изрязват фигурки на коледна тема.

Украсяват се отгоре тарталетите с леко притискане. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

Поръсете с пудра захар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар