Начин на приготвяне
За масленото тесто се смесват брашното с ванилията и канелата в голяма купа.
Нарязва се студеното масло на малки кубчета и се добавя към тях. С пръсти се стрива добре маслото, за да се получат много фини трохи. Прибавя се захарта и се бърка. Сипва се разбитото предварително яйце и се замесва масленото тесто. Оформя се на топка. Завива се в домакинско фолио и се оставя на студено да си почине 30 минути.
Нарязват се всички сушени плодове на малки парченца, с изключение на страфидите. Почистват се ябълката от семките и дръжката. Настъргва се на ренде без да се бели. Добавя се към сушените плодове заедно с портокаловата кора и начупените на дребно орехови ядки.
Разточва се 2/3 от тестото с дебелина 3 мм. Изрязват се кръгове с диаметър малко по-голям от този на формите за тарталети. Притискат се към дъното и стените на формите и отстранява излишното тесто по краищата.
Напълват се с приготвената плънка от сушени плодове с лек връх. Разточва се останалото тесто и се изрязват фигурки на коледна тема.
Украсяват се отгоре тарталетите с леко притискане. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
Поръсете с пудра захар.