Начин на приготвяне
Нарежете месото с остър нож за филетиране или друг с дълго острие така, че да получите еднакво по дебелина голямо парче.
Натъркайте го и от двете страни със сол и черен пипер. Поставете го върху алуминиево фолио, което трябва да е по голямо от площта на месото.
Пригответе плънката, като нарежете половинката от праза на тънки кръгчета, а гъбките на филийки. Запържете ги в маслото, докато се зачервят. Подправете на вкус и тях със сол и черен пипер и разстелете ги върху месото.
Навийте месото внимателно на руло. Завържете рулото здраво с дебел мокър конец и го завийте във фолиото.
Поставете в тавичка и печете около един час и половина в гореща фурна.
През това време нарежете зеленчуците - обелените картофи на гредички, морковите на кръгчета, праза също на кръгчета, но по-дебели и без да разделяте пръстенчета едно от друго, а водния лук на полумесеци.
Смесете ги в голяма тава, овкусете ги със сол, черен и червен пипер.
Налейте малко вода и нарежете отгоре останалото масло. Запечете и тях. Преди да станат готови сложете в средата свинското руло и допечете до неговото зачервяване.
След като го извадите от фурната поръсете с копър. Преди сервиране на печеното свинско, отстранете конеца, нарежете на филийки и поднесете с част от зеленчуците.
Празничното Коледно Свинско Руло е готово.