Начин на приготвяне
Измийте и подсушете гъбите. Сложете ги цели да се сварят в подсолена вода и ги отцедете. Отделете 5 гъби с по-хубава форма, а останалите нарежете на ситно.
Сварете в подсолена вода ориза, като използвате и гъбения бульон. Разбъркайте след това половината ориз с нарязаните гъби и подправките. Останалият ориз се слага на топло.
Млади лозови листа се попарват и в тях се увиват малки сармички с гъбената плънка. Сармите се пържат внимателно в силно сгорещена мазнина, като при обръщането им си помагайте с 2 вилици, за да не се развият.
Полейте отделения ориз с разтопенето масло, поръсете с малко индийско орехче, а отгоре подредете от сармичките. Между тях сложете от целите гъбки и поднесете.