Начин на приготвяне
В касерола със сгорещена растителна мазнина поставяме ситно нарязания праз лук да се задушава.
Прибавяме малко сол на вкус, която го дехидратира и празът омеква по-бързо. Така се намалява термичната му обработка. Оризът е накиснат за 1-2 часа в хладка вода.
Консервираните гъби нарязваме на средни парченца, които прибавяме към задушения праз.
Прибавяме измития и отцеден от водата ориз. Намаляваме огъня и разбъркваме, докато той стане стъклен.
Изсипваме 1 ч.ч. горещ зеленчуков бульон (или вода, ако не разполагате с такъв). Продължаваме да бъркаме, докато оризът поеме от течността.
Към него прибавяме ароматните подправки - черен и червен пипер, индийско орехче, кимион и стрития джоджен.
Плънката ни е готова и след като се охлади, е време да завием сармите.
Тъй като лозовите листа изваждам от саламура (по домашна рецепта), ги измивам и изкисвам за кратко в студена вода.
В листото поставяме по лъжица от сместа и завиваме на стегнато руло. На дъното на тенджерата в която ще варим постните сарми поставяме плоска чиния с диаметъра на дъното на тенджерата.
Подреждаме върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния, да да не изплуват.
Заливаме ги с горещия зеленчуков бульон, растителна мазнина и сока от 1/2 лимон. Щом бульона заври, намаляваме температурата и оставяме да къкри.
Сармите са готови за около 35-40 минути.