Начин на приготвяне
Отделяме половината от брашното и го поставяме в дълбок съд. Разтваряме маята в топлото мляко и водата. Прибавяме към нея солта, зехтина и захарта. Отделно погасяваме содата в киселото мляко и се оставя настрана за няколко минути.
В средата на брашното правим отвор и в него се изсипват смесите с кисело мляко и мая. Бърка се и в процеса на замесване на тесто се добавя постепенно от заделеното брашно. Даваме време на тестото да бухне и след това го оформяме като хлебче с разрези.
Отделно в тиган се загрява зехтин заедно с подправките за поръсване /без шарената сол/. С получената ароматна мазнина се маже хлебчето и се пече в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Готовото хлебче се поръсва с шарена сол.