Начин на приготвяне
Почистете целината и я поставете в средата на двоен лист фолио.
Разтрийте от всички страни със зехтин, морска сол и черен пипер, сложете клончетата мащерка и 6 дафинови листа отгоре, а след това 4 цели скилидки чесън, нарязани на филийки.
Обгърнете целината с фолиото, като оставите малък отвор в горната част.
Поставете маслото в горната част на целината, така че да се топи надолу и около него, и покрийте. Пече се на 190 градуса за около 2 часа или докато омекне.
Ечемика сгответе според указанията на опаковката.
Обелете и нарежете ситно лука и остатъка от чесъна. Запържете за десетина минути, докато омекнат.
Добавете към тях нарязаните на ситно гъби и гответе 20 минути до златисто. Добавете 200 мл вряла вода, дафинов лист и кубчето бульон и гответе до изпаряване на течността.
В края добавете горчицата и сметаната и оставете да къкри още 5 минути.
Готовата целина нарязваме на филии и гарнираме с гъбите и перлен ечемик, полети със соса от целината.
Ароматната целина с гъби и ечемик е готова.