Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Ароматна целина с гъби и ечемик

Ароматна целина с гъби и ечемик

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Ароматна целина с гъби и ечемик2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
5
"Смело експериментирайте и ще останете много доволни от резултата"

Необходими Продукти

  • целина - 1 голяма (приблизително 1.2 кг)
  • зехтин
  • мащерка - 6 стръка прясна
  • дафинов лист - 7 бр.
  • чесън - 6 скилидки
  • масло - 30 г
  • ечемик - 200 г перлен
  • лук - 1 малка глава
  • гъби - 800 г
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • сметана - 150 мл
  • горчица - 1 ч.л.
  • зехтин - екстра върджин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете целината и я поставете в средата на двоен лист фолио.

Разтрийте от всички страни със зехтин, морска сол и черен пипер, сложете клончетата мащерка и 6 дафинови листа отгоре, а след това 4 цели скилидки чесън, нарязани на филийки.

Обгърнете целината с фолиото, като оставите малък отвор в горната част.

Поставете маслото в горната част на целината, така че да се топи надолу и около него, и покрийте. Пече се на 190 градуса за около 2 часа или докато омекне.

Ечемика сгответе според указанията на опаковката.

Обелете и нарежете ситно лука и остатъка от чесъна. Запържете за десетина минути, докато омекнат.

Добавете към тях нарязаните на ситно гъби и гответе 20 минути до златисто. Добавете 200 мл вряла вода, дафинов лист и кубчето бульон и гответе до изпаряване на течността.

В края добавете горчицата и сметаната и оставете да къкри още 5 минути.

Готовата целина нарязваме на филии и гарнираме с гъбите и перлен ечемик, полети със соса от целината.

Ароматната целина с гъби и ечемик е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: