Начин на приготвяне
Смелете бисквитите в робот или натрошете с точилка, като предварително сте ги сложили в кухненска торбичка. Добавете мекото масло.
Разбъркайте добре с вилица, за да се получат маслени трохи. Разпределете в четири десертни чаши и загладете, за да се получи бисквитен блат. Той трябва да заема 1/3 от обема на чашата. Поставете в хладилник, за да стегне.
Разбъркайте крема сиренето с пудрата захар. Разбийте отделно сметаната до твърдо връхче и добавете в нея портокаловата есенция. Сипете я към Маскарпонето. Разбъркайте внимателно с шпатула.
Сложете 5 г (половината) от желатина в малка купичка и залейте с 2 с.л. студена вода. Оставете да набъбне, загрейте до разтопяването му и охладете. Добавете към чийзкрема и разбийте отново, за да се поеме напълно.
Разпределете в чашите, като се стремите да е с височина, колкото на бисквитения блат. Върнете в хладилника, за да стегне и кремът. Пригответе портокаловото желе, като прецедите прясно изцедения портокалов сок поне 3 пъти през фина цедка.
Ако портокалите са по-сладки, няма нужда от добавянето на захарта, но ако желаете, може да го подсладите с нея, като бъркате до пълното и разтваряне. Отново разтворете останалия желатин в 2 с.л. студена вода, оставете да набъбне, затоплете и охладете.
Добавете към сока и разбъркайте добре. Разпределете в чашите, като налеете фреша внимателно до самия ръб на чашата. Добре е да го наливате, след като сте сложили чашите в хладилника, за да не се налага да ги местите, преди да стегне.
Оставете на студено минимум за един час. Преди сервиране декорирайте всяка чаша с плодчета физалис и зрънца нар.