Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Портокалов чийзкейк в чашa

Портокалов чийзкейк в чашa

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6413k1
Портокалов чийзкейк в чашa
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 3
17/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Друг път виждали ли сте парченца от Рая, приготвени в чаша под формата на ароматен портокалов чийзкейк?"

Необходими Продукти

  • бисквити - 1 пакет, с аромат на сметана
  • масло - 100 г меко
  • маскарпоне - 200 гр.
  • сметана - 100 мл сладкарка
  • пудра захар - 100 г
  • есенция - 1 капсула портокалова
  • портокалов сок - 300 мл фреш + 1 с.л. захар /по желание/
  • желатин - 1 пакетче (10 г)
  • нар - зърна
  • физалис - плодове
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете бисквитите в робот или натрошете с точилка, като предварително сте ги сложили в кухненска торбичка. Добавете мекото масло.

Разбъркайте добре с вилица, за да се получат маслени трохи. Разпределете в четири десертни чаши и загладете, за да се получи бисквитен блат. Той трябва да заема 1/3 от обема на чашата. Поставете в хладилник, за да стегне.

Разбъркайте крема сиренето с пудрата захар. Разбийте отделно сметаната до твърдо връхче и добавете в нея портокаловата есенция. Сипете я към Маскарпонето. Разбъркайте внимателно с шпатула.

Сложете 5 г (половината) от желатина в малка купичка и залейте с 2 с.л. студена вода. Оставете да набъбне, загрейте до разтопяването му и охладете. Добавете към чийзкрема и разбийте отново, за да се поеме напълно.

Разпределете в чашите, като се стремите да е с височина, колкото на бисквитения блат. Върнете в хладилника, за да стегне и кремът. Пригответе портокаловото желе, като прецедите прясно изцедения портокалов сок поне 3 пъти през фина цедка.

Ако портокалите са по-сладки, няма нужда от добавянето на захарта, но ако желаете, може да го подсладите с нея, като бъркате до пълното и разтваряне. Отново разтворете останалия желатин в 2 с.л. студена вода, оставете да набъбне, затоплете и охладете.

Добавете към сока и разбъркайте добре. Разпределете в чашите, като налеете фреша внимателно до самия ръб на чашата. Добре е да го наливате, след като сте сложили чашите в хладилника, за да не се налага да ги местите, преди да стегне.

Оставете на студено минимум за един час. Преди сервиране декорирайте всяка чаша с плодчета физалис и зрънца нар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: