Начин на приготвяне
Доматите се измиват и откъм дръжката се отрязват капачета. Издълбават се с лъжичка, посоляват се отвътре и се обръщат, за да се отцедят.
Шунката се нарязва на много ситно, смесва се с част от изварата и с тази смес се пълнят доматите.
Във всеки домат се слага по един яйчен жълтък и се поръсва със сол и черен пипер.
Картофите се сваряват, обелват се и докато са още горещи, се пасират. Смесват се с маслото, останалата извара, прясното мляко и сол на вкус.
Прибавят се 4 белтъка, разбити на гъст сняг (останалите белтъци се употребяват за приготвянето на други ястия). Сместа се разбърква внимателно.
Пълнените домати се нареждат в намазана с масло тавичка. Празнините между тях се запълват с картофеното пюре. Ястието се пече около 25 минути в умерена фурна, докато пюрето се зачерви.
Горещото ястие се поръсва с настъргания кашкавал и се поднася със салата по избор.
Доматите, пълнени с шунка са готови.