Крем-пита

Ваня  ВеличковаВаня ВеличковаПомощник Готвач630171
24/01/2016
"Всеки себеуважаващ се чревоугодник трябва да обича крем-пита. Всеки добър кулинар трябва да не лишава семейството си от нея."
Приготвяне120 мин.
Готвене60 мин.
Общо180 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 257
  • Преглеждания за месеца78
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат водата и оцетът. Замесва се тесто, оформя се на топка и се разрязва на кръст с дълбочина около 2 см, покрива се с влажна кърпа и се оставя да престои на студено 15-20 минути.

Маслото се поръсва с брашно и се меси, повтаря се, докато стане твърдо колкото тестото. Тестото се разточва с дебела точилка звездообразно, като в средата трябва да бъде

по-дебело.

Маслото се слага в средата на разточеното тесто и се завива с краищата му, така че да се получи правоъгълник. Разточва се във формата на правоъгълник и отново се загъва като плик.

След всяко загъване и разточване тестото се оставя да почине

15-20 минути. Повтаря се 3-4 пъти. При последното разточване се прави кора с дебелина 1-1 1/2 см. От нея се изрязват 2 еднакви блата с размера на тавата, в която ще се пекат. Слагат се в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Набождат се с

вилица и се пекат в силна фурна.

Кремът се приготвя, като жълтъците и захарта се разбиват добре. Млякото се кипва отделно и се прибавят постепенно жълтъците, като се бърка бързо с тел. Брашното се размива с малко студена вода и се прибавя на струйка в кипящото мляко при непрекъснато бъркане.

Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към свалената от

огъня гореща смес. Като поизстине, кремът се разстила върху единия блат, и то на части. Върху крема се слага вторият блат, притиска се леко, за да прилепне към крема, нарязва се на парчета и се поръсва обилно с пудра захар, ароматизирана с ванилия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Станислава Вълкова
Напомня ми на торта Наполеон.
0
0