Месена Домашна баклава

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
635
928
174
583
1
23/01/2016
"Домашна баклава, но с ръчно точени кори - ето това вече признаваме за истински майсторлък "
Приготвяне80 мин.
Готвене40 мин.
Общо120 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 195
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр.
  • масло - 1 1/2 с.л. разтопено краве
  • сол - 1/4 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • брашно - колкото поеме
  • За плънката
  • масло - 500 г краве
  • орехи - 500 г счукани
  • За сиропа
  • захар - 1 1/4 кг
  • вода - 1 л
  • лимонтузу - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се средно твърдо тесто от посочените продукти. Разделя се на малки питки, които се намазват с разтопено масло (от това за плънката) и се слепват по три.

Разточват се тънки кори. Готовите кори се нареждат в намазана с масло тава и се накъдрят с пръсти, като всяка се поръсва с масло и през две или на всяка се слага от орехите.

Наредената баклава се залива с останалото масло, нарязва се на ромбове или на триъгълници и се пече в силна фурна до зачервяване. Изважда се и се оставя да изстине.

През това време се приготвя сиропът, като захарта се залива с водата и се вари 10 мин. на слаб огън. Прибавя се лимонтузуто (или лимоновият сок и настърганата кора) и веднага се сваля от огъня.

Студената баклава се залива със сиропа и се оставя да престои една нощ, за да го попие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар