Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Класическа рецепта за козунак

Класическа рецепта за козунак

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Класическа рецепта за козунак3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
6 мин.
Общо
56 мин.
Порции
5
"Готвите ли се за Великден? Ето още една от избраните ни рецепти"

Необходими Продукти

  • мая - 60 г
  • прясно мляко - 100 мл. хладко
  • захар - 1 супена лъжица
  • брашно - 1 супена лъжица бяло
  • За замесване на тестото
  • брашно - 2 кг
  • яйца - 10 - 12 бр.
  • захар - 400 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • ванилия - 5 бр.
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • мас - 200 г
  • масло - 200 г краве
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в млякото, прибавят се захарта и брашното, разбърква се на рядка кашица, захлупва се и се оставя на топло, но не горещо място да втасва.

Яйцата се разбиват със захарта, прясното мляко, ванилиите и лимоновата кора, като се отделя един жълтък за намазване.

Брашното се пресява със солта на купчина в подходящ за месене съд и в средата й се прави кладенче. Изсипват се бухналата мая, яйчната смес и се замесва тесто.

Меси се, като ръцете се топят в разтопената мазнина, докато тестото поеме цялата мазнина и започнат да се образуват шупли.

Намазва се с топло олио, покрива се с найлон и се оставя да втасва на топло. Размесва се още веднъж или два пъти и пак се оставя да втасва, докато увеличи обема си двойно.

Тестото е достатъчно за 5 козунака. Слага се в намазана с олио тава, така че да заеме 1/3 от обема й, оставя се да втаса още веднъж.

Намазва се с жълтък и се пече в предварително загрята умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ирена Христова
Ирена Христова
От сега започвам да "тренирам" за Великден :)
25.02.2017 10:17
6
Kremena Dimitrova
Kremena Dimitrova
Само да не се заблуждаваме, че времето за приготвяне е това,има толкова много месене и втасване,правя многобройни пъти този козунак,приготвя се с часове!
21.10.2016 20:12
11
2
Ani Petrova
Ani Petrova
Na kolko gradusa i kolko minuti se peche kozunaka
05.05.2016 06:32
11
Венчето Петрова
Венчето Петрова
Веднага се вижда, че тази рецепта ще даде прекрасен резултат. Моята е съвсем същата, само че аз винаги правя оплетени рула с мармелад от шипки и орехи. Така козунакът остава мек и приятен за ядене и след няколко дни.. Браво!
06.02.2016 15:21
10