Начин на приготвяне
Маята се размива в млякото, прибавят се захарта и брашното, разбърква се на рядка кашица, захлупва се и се оставя на топло, но не горещо място да втасва.
Яйцата се разбиват със захарта, прясното мляко, ванилиите и лимоновата кора, като се отделя един жълтък за намазване.
Брашното се пресява със солта на купчина в подходящ за месене съд и в средата й се прави кладенче. Изсипват се бухналата мая, яйчната смес и се замесва тесто.
Меси се, като ръцете се топят в разтопената мазнина, докато тестото поеме цялата мазнина и започнат да се образуват шупли.
Намазва се с топло олио, покрива се с найлон и се оставя да втасва на топло. Размесва се още веднъж или два пъти и пак се оставя да втасва, докато увеличи обема си двойно.
Тестото е достатъчно за 5 козунака. Слага се в намазана с олио тава, така че да заеме 1/3 от обема й, оставя се да втаса още веднъж.
Намазва се с жълтък и се пече в предварително загрята умерена фурна.
Коментари