Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Богата спаначена лазаня

Богата спаначена лазаня

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Богата спаначена лазаня2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Толкова сочна и толкова свежа лазаня не се вижда всеки ден, затова не пропускайте да я опитате"

Необходими Продукти

  • спанак - 500 г
  • кайма - 1 кг пилешка
  • чесън - 1 скилидка
  • бекон - 3 парчета, нарязани
  • домати - 425 г нарязани
  • доматено пюре - 125 г
  • доматен сос - 125 г
  • бульон - 125 мл пилешки
  • сол
  • черен пипер
  • кори - 12 бр. за лазаня
  • чедър - 125 г настърган
  • за соса
  • масло - 60 г краве
  • брашно - 40 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • чедър - 125 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява предварително до 180 °С. Спанакът се изчиства, бланшира се във вряща вода за 2 минути до омекване. Веднага се слага в студена вода и се отцежда.

В малко зехтин се запържват месото, чесънът и беконът на умерен огън 5 минути. Прибавят се доматите, доматеното пюре и доматеният сос, накрая-бульонът, и се кипва.

Огънят се намалява и сместа се оставя на слаб огън полузахлупена 10 минути. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Сосът се приготвя, като в разтопеното масло се прибавя брашното и се бърка 1 минути на слаб огън.

Отстранява се от огъня и на порции се сипва млякото. Връща се на огъня и при постоянно бъркане се оставя още 4 минути. Отстранява се от огъня и се слага сиренето.

В огнеупорен съд се сипва една четвърт от пилешката смес, покрива се с 4 кори за лазаня и отгоре се слага една трета от соса със сирене.

След това се слага нов пласт пилешка смес, върху нея-спанакът и кора за лазаня, пласт сос от сирене и останалата пилешка смес. Поръсва се с настъргано сирене.

Пече се 50 минути или до златистокафяв цвят. Охлажда се леко преди сервиране, за да се стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: