Начин на приготвяне
Чушките се изпичат или в специалния уред, наречен с колоритната дума чушкопек, или на котлон, върху който е сложена скарата от фурната на печката (тя леко ги изолира от котлона и така те после се белят по-лесно! ).
Лесното си е лесно, но в никакъв случай недейте за по-лесно да печете чушките във фурната. Там те се спарват и добиват неспецифичния чисто български, а лигаво-никакъв вкус.
Изпечените чушки се слагат в плик (желателно хартиен, но може и найлонов) и се оставят затворени в него да поизстинат. Почистват се от дръжките и семките. Нарязват се по дължината на по 4-5 ивички.
Посоляват се, добавят им се ситно нарязаният копър, магданоз, чесън, солта и оцетът. Разбъркват се хубаво и се оставят да престоят. Поднасят се навити на рулца и чак тогава - наръсени с олиото.
С какво вървят?
Тези чушки вървят както като отделна салата, така и добавени към друга, където останалите зеленчуци няма да вдигнат вой до Бога, когато те им отидат на гости (както биха постъпили например компонентите от руската салата).