Домашно приготвена сланина

Мариела ХристоваМариела Христова
Помощник Готвач
228
736
208
593
1
27/01/2016
"Да заколиш прасето, да приготвиш домашна сланина и да поканиш приятели на гости да опитате новото вино Класика "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо132 269
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • сланина - 3 кг
  • праз
  • морска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Със студена вода измиваме сланината и я нарязваме на парчета. На дъното на малко каче слагаме морска сол, като правим пласт около 2 пръста дебелина.

Над него нареждаме праз, нарязан на ивици. Най-отгоре поставяме сланината, като я слагаме с кожата нагоре и трябва да е плътно наредена.

Ако останат празнини между парчетата, се запълват с нарязани малки парченца сланина. Отново се слагат няколко ивици праз и се посолява със сол около 1 см.

В същата последователност се продължава, докато свършат продуктите, като се завършва със сол. Върху нея се поставя дървена решетка за тежест и се налива преварена охладена вода да е 1-2 пръста над сланината.

След 20 дена сланината е готова за консумация, като се оставя да престоява на хладно място.

Дъска от масивно дърво, елипсовидна, с улей и вградена дръжка
Избери класиката! Поднеси стилно с:
Дъска от масивно дърво, елипсовидна, с улей и вградена дръжка
8.29 лв.
Виж ››

Страхотна дървена дъска с удобна елипсовидна форма - подходяща не само да режете на нея, но и да поднасяте красиво нарязаните мезета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Георги Александров
Ако добавите едро счукани черен пипер,кориандър,бахар и няколко дафинови листа и една водна чаша ябълков оцет, ще получите истински деликатес.Водата трябва да е преварена и в нея предварително да е добавен малко оцет за да я омекоти. Приятен апетит!!!!!!
12
2
marciano49
marciano49
29.10.2017 21:33
Добре е долната част на сланината да се отделя, тъй като е жилава и лигава! На снимката ясно се вижда линията, която разделя хубавата сланина, от тази за мас! Разбира се, това се прави, ако целим качество, а не количество!
10
5
Потребител#180781
сланината се слага с кожата надолу, а по добре е между солта и сланината да има парченца тензух и отгоре се затиска с някаква тежест...
24
2